- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 3 l wody
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kromki chleba albo 1 bułka
Przygotowanie:
- Bułkę albo chleb pokrój w niedużą kostkę i smaż od czasu do czasu mieszając na suchej patelni. Zdejmij z patelni, kiedy będą suche i chrupiące.
- W wysokim garnku zagotuj ok. 1,5 l wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
- Szparagi umyj i osusz. Nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odłamiesz albo odkroisz zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga).
- Tak przygotowane szparagi ustawiaj pionowo w garnku z gotującą się wodą. Dobrze, żeby czubki szparagów wystawały ponad wodę (są one na tyle delikatne, że wystarczy, jeśli podgotują się tylko na parze). Szparagi gotuj przez ok. 5 minut. Przed wyjęciem sprawdź widelcem ich miękkość.
- W głębokiej patelni zagotuj ok. 1-1,5 l wody z dodatkiem octu i soli (ok. 1 łyżeczka).
- Jajka wbijaj pojedynczo do małej miseczki i ostrożnie wlewaj do gotującej się wody. Gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
- Na talerzu rozłoż szparagi, delikatnie posól.
- Na szparagi wykładaj jajka, posyp pieprzem i odrobiną soli.
- Całość posyp grzankami.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Wskazówki:
- Grzanki możesz przygotować wcześniej (poprzedniego wieczoru). W ten sposób rano będziesz miał(a) do zrobienia tylko szparagi i jajka.
Mniam